A Gondolkodás Világnapjának eredetéről röviden
A korábban Gondolkodás Napjaként ismert Gondolkodás Világnapjának története egészen 1926-ig nyúlik vissza. Ebben az évben különböző országok küldöttei gyűltek össze New Yorkban az Edith Macy cserkésztáborban, ahol a jelenlévők megállapodtak abban, hogy február 22-e a Cserkészlányok (Girl Scouts) különleges napja lesz. 1932-től a Gondolkodás Napjaként, 1999-től pedig a Gondolkodás Világnapjaként tartják számon február 22-ét.
A barátság e nemzetközi napján a fiatal nőket érintő globális kérdések kerülnek előtérbe, és minden évben van egy meghatározott témája is a napnak. 2022-ben ez “Világunk: Egyenlő jövőnk: Környezet és nemek közötti egyenlőség”. Február 22-e, a Gondolkodás Világnapja nem csak a több, mint 150 országból származó 2.6 millió cserkészlány és közel 50 millió öregdiák számára lehet fontos, hanem fiatalkorú lányok és fiúk számára egyaránt, hiszen az ő jövőjüket is érintő problémák kerülnek nagyító alá a tudatosság, illetve a kulturális és etnikai diverzitás jegyében.
Hogyan segíthetünk a gyermekeknek a gondolkodásban, a tanulásban és abban, hogy jobbá tegyék a világot?
Az egészséges és változatos étrend elengedhetetlen az erős immunrendszerhez és az agyműködés fokozásához
Tudjuk, hogy az egészséges és változatos táplálkozás hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez és az egészség megőrzéséhez, azonban a tápanyagokban, antioxidánsokban és nootropikus vegyületekben gazdag étrend a gondolkodáshoz, a tanuláshoz, a koncentrációhoz és a memóriához is kulcsfontosságú. Mely ételekkel fokozható az agy egészsége?
Omega-3 források
Az olajos halak, illetve a magvak remek forrásai az esszenciális omega zsírsavaknak, köztük az omega-3-nak is. Japán és német kutatások is igazolják ezek agyműködésre, tanulási képességre és általános kognitív funkciókra gyakorolt pozitív hatását.
Magvak
A magvak szintén bővelkednek egészséges zsírsavakban, ráadásul az agy számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, beleértve az E-vitamint és a cinket. A magvak, vagy az azokból készült termékek fogyasztásával javítható az agy általános egészsége és serkenthető a gondolkodás is.
Cékla
A nitrátokban gazdag cékla és céklalé javíthatja az agy vérellátását, az idegsejtek kommunikációját és az agy általános egészségét is. Klinikai vizsgálatok szerint a céklalé rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a jobb iskolai teljesítménnyel is.
Citrusok
A citrusfélék, mint például a narancs és a grapefruit gazdagok egészségvédő növényi vegyületekben és antioxidáns hatású flavonoidokban, többek között heszperidinben, naringinben, kvercetinben és rutinban is. Ezek képesek hatékonyabbá tenni a tanulást és serkenteni a memóriát, valamint védhetik az idegsejteket a leépüléstől, így megakadályozhatják a mentális hanyatlást is.
Piros, narancssárga és zöld zöldségek
A piros, narancssárga és zöld zöldségek, mint például a paprika, a sárgarépa és a brokkoli gazdagok jótékony növényi vegyületekben. Ezek közé tartoznak az élénk színért felelős karotinoid pigmentek is, amelyek bizonyítottan javíthatják a szellemi teljesítményt.
Méhpempő
A természetes multivitaminként is ható méhpempő sokoldalú egészségvédő- és fokozó hatását számos klinikai vizsgálat igazolta. A vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és nyomelemekben is gazdag méhpempő az acetilkolin nevű molekula egyik legjobb természetes forrása. Ez a neurotranszmitter a központi és a perifériás idegrendszerben is ingerületátvivőként működik, így számos agyi funcióban játszik kulcsfontosságú szerepet. A méhpempő rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszert, csökkenthetjük a stresszt, optimalizálhatjuk az energiaszintet, illetve serkenthetjük a memóriát és fokozhatjuk a koncentrációs képességet is. A Mannavita Prémium Méhpempő ezért az egész család számára ajánlott.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://www.girlscouts.org/girl-scouts/
https://www.girlguiding.org.uk/what-we-do/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3311304/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6970346/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC7103640/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC5332116/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6683255/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6431442/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC2775888/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30464030/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28709905/