E recept egyik főszereplője, a maca egy Peruból származó szuperétel. A tápanyagban gazdag gyökérből készült por rendkívül sokoldalúan felhasználható. Zabkásában, turmixban, sőt süteményekben is könnyen az étrendünkbe csempészhetjük, ám ebben a cikkben egy hűsítő, tápláló desszert leírását osztom meg. A pontos recept egy forró, nyári napon született és azóta rendszeresen elkészítem, hiszen nem csak frissítő és finom, hanem rendkívül egészséges is. Az én szótáramban még bűnmentesnek is nevezhető, ha nem a késő esti órákban fogyasztom.
A legtöbb hozzávaló beszerezhető élelmiszerboltokból és egészségboltokból, a maca őrlemény pedig a Mannavita oldaláról is elérhető. A Mannavita Maca Gyökérpor hozzáadott anyagoktól mentes, kizárólag az Andok-hegység lakói által is évezredek óta fogyasztott macát tartalmaz. Rendszeres és megfelelő fogyasztásával fokozhatjuk az energiaszintet és a libidót, enyhíthetjük a menopauza kellemetlen tüneteit, illetve fogyasztói beszámolók szerint a macával serkenthetjük a memóriát, erősíthetjük az immunrendszert és lassíthatjuk az öregedést is.
Lássuk hogyan készíthetjük el a vegán, gluténmentes és hozzáadott cukroktól mentes, macás-mogyoróvajas banánjégkrémet!
Hozzávalók két személyre:
Az alaphoz:
- 5 kisebb, érett banán
- 4 evőkanál víz
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 1 evőkanál maca por
A datolyás “karamellkrémhez”:
- 8 kimagozott datolya
- 12 evőkanál víz
- 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj
- Fél teáskanál nem zsírcsökkentett kakaópor
- Egy leheletnyi só
Szükséges konyhai eszközök:
- Erős turmixgép vagy botmixer
- Fagyasztó
Előkészítés:
Az érett banánokat megmossuk, meghámozzuk, majd másfél centis karikákra vágjuk és egy egy arra alkalmas edényben vagy zacskóban a fagyasztóba helyezzük és teljesen lefagyasztjuk. Ezt a lépést érdemes előre eltervezni, hogy mindig legyen számunkra használatra kész fagyasztott banán banánjégkrémhez, turmixokhoz és más finomságokhoz. Szerencsére a banán hosszabb ideig is eláll a fagyasztónkban, így mindig tarthatunk nagyobb mennyiséget belőle.
Elkészítés:
A macás-mogyoróvajas banánjégkrém elkészítése és fogyasztása frissen ajánlott. A fagyasztott banánokat a turmixgépbe, vagy a botmixerhez tartozó keverő edénybe helyezzük, majd hozzáadjuk az alapkrém többi hozzávalóját, a vizet, a mogyóróvajat és a maca őrleményt. Addig turmixoljuk, míg lágy állagú jégkrémet kapunk. Szükség esetén adhatunk még hozzá néhány evőkanál vizet. Ha kevésbé erős botmixerrel dolgozunk, a fagyasztott banánt adjuk kisebb adagokban a keverékhez.
Amikor elkészült az alapkrém, egy edénybe öntjük és visszahelyezzük a fagyasztóba amíg elkészítjük a datolyakrémet.
Mivel természetesen édes, érett banánokat használunk, nincs szükség hozzáadott cukorra vagy más édesítőszerre. Ez a nyári csemege ezért önmagában is fogyasztható, ám mindenki számára ajánlom hozzá a datolyás “karamellkrémet”! Ennek elkészítéséhez turmixoljuk össze a kimagozott datolyát, a vizet, a kókuszolajat, a kakaóport és egy leheletnyi sót.
Amint elkészült a datolyás karamellszósz, a banánjégkrém alapját kivesszük a fagyasztóból, kelyhekbe vagy poharakba kanalazzuk, majd ráöntjük a szószt.
Fogyasszuk egészséggel!
Források:
https://examine.com/supplements/maca/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31951246/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30902313/
Recept és fotó: Lumiera Studio