A Franciaország, Görögország, Olaszország és Spanyolország napsütötte vidékein hosszú idők óta fogyasztott, ám mára már az egész világon egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mediterrán diéta tápanyagdús élelmiszerek sokaságán alapszik. Fontos megjegyezni, hogy az, hogy mit szabad és mit nem szabad fogyasztanunk a mediterrán étrendet követve, nincs szigorúan meghatározva. Azonban vannak bizonyos zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, diófélék, magvak és egészséges zsírok, melyek fogyasztása jellemző a Földközi-tengert körülvevő, a mediterrán diéta bölcsőjének tekintett országokra, és melyeknek köszönhetően az ezen a vidékeken élők általában véve egészségesebbek, mint a több feldolgozott ételt fogyasztó országok lakosai.
A kutatók felfigyeltek rá, hogy a mediterrán étrend gazdag az egészséges és teljes értékű növényi élelmiszerekben, míg a húsok és más állati eredetű termékek fogyasztása alacsonyabb. Emellett szakemberek szerint a mediterrán vidékekre jellemző, heti két-három alkalommal való hal vagy tenger gyümölcsei, illetve a borok mérsékelt fogyasztása sok szempontból előnyös lehet egészségünk megőrzése szempontjából.
Ne feledjük, hogy a valódi mediterrán életmódhoz az egészséges étrend mellett hozzátartoznak a rendszeres fizikai aktivitás, illetve a közös étkezések is, melyek segítenek oldani a mindennapokkal járó stresszt, így csökkentve tovább a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. De vajon milyen ételeket fogyasszunk rendszeresen, hogy megőrizzük egészségünk?
Részletes bevásárlólista a mediterrán étrend alapélelmiszereivel
Szerencsére ma már mediterrán receptek tucatjai közül válogathatunk az internet határtalan világában, így a gyakorlott fűszermesterek és a kísérletező kedvű konyhatündérek is kipróbálhatnak valami újat. Ezeket igényeink szerint át is alakíthatjuk, így nem kell attól tartanunk, hogy ráununk egy-egy receptre. Természetesen a következő listáról sem kell minden egyes élelmiszert beszereznünk, ám érdemes az alábbiakat rendszeresen fogyasztani, ügyelve a változatosságra.
Friss és fagyasztott zöldségek, hüvelyesek
- gombák
- hagyma
- brokkoli
- cukkini
- karfiol
- kelkáposzta
- kelbimbó
- spenót
- uborka
- sárgarépa
- fehérrépa
- burgonya
- édesburgonya
- bab
- borsó
- csicseriborsó
- lencse
Friss és aszalt gyümölcsök
- paradicsom
- alma
- körte
- őszibarack
- bogyós gyümölcsök
- gránátalma
- banán
- narancs
- citrom
- grapefruit
- szőlő és mazsola
- görögdinnye
- sárgadinnye
- datolya
- füge
- avokádó
Gyógy- és fűszernövények
- bazsalikom
- menta
- rozmaring
- oregánó
- zsálya
- szerecsendió
- fahéj
- fekete bors
- fokhagyma
Ecetek és édesítőszerek
Teljes kiőrlésű gabonák
- amaránt
- zab
- barna rizs
- hajdina
- rozs
- árpa
- kukorica
- quinoa
- teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyerek és tésztafélék
Egészséges zsírok
- chia mag
- fenyőmag
- dió
- pekándió
- makadámdió
- mogyorók
- kesudió
- napraforgómag
- tökmag
- mandula
- különböző magolajok és vajak
- olíva
- olívaolaj
- avokádó
- avokádóolaj
Halak, tenger gyümölcsei és húsok
- szardínia
- lazac
- tonhal
- pisztráng
- makréla
- kagylók
- garnélarák
- osztriga
- szárnyasok
Tojások és tejtermékek (mérsékelt mennyiségben)
- csirketojás
- kacsatojás
- fürjtojás
- túró
- sajtok
- joghurtok
- tej
Italok
- víz
- 100%-os gyümölcslevek (cukortartalmuk miatt csak mérsékelten)
- vörösbor (mérsékelten)
- kávé és tea (mérsékelten, hozzáadott cukor és tej nélkül)
Az élelmiszerek beszerzésénél ügyeljünk arra, hogy friss, jó minőségű, illetve hozzáadott cukroktól és adalékanyagoktól mentes termékeket válasszunk.
Ajánlott termékek:
- Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj
- Mannavita Almaecet Természetes Dupla Erjesztéssel
- Mannavita Gránátalma Gyümölcslé
- Mannavita Prémium Ceyloni Fahéj
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31243760/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK557733/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4663587/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6466433/