Mi az a méhkenyér?
A méhkenyér egy olyan, a méhek által előállított anyag, amely többek között méz és virágpor kombinációjából készül. A méhkasban tárolt tápanyagdús méhkenyérrel a méhek elsősorban a kaptárban élő lárvákat táplálják, így segítve azok megfelelő ütemű növekedését és fejlődését.
A méhkenyér számos tápanyag és jótékony vegyület gazdag forrása
A mézhez, a propoliszhoz és más, ma is népszerű méhészeti termékekhez hasonlóan a méhkenyeret is évezredek óta fogyasztja az emberiség. Ez a rendkívül tápláló termék gazdag fehérjékben, aminosavakban, enzimekben, szénhidrátokban, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt. Utóbbiak közé tartoznak például a B-vitaminok, a C-vitamin, az E-vitamin, a K-vitamin, a kalcium, a kálium, a magnézium, a szelén és a vas is.
Ezek mellett a méhkenyér számos más jótékony vegyületet is tartalmaz. Ide sorolhatóak például a flavonoidok és a fenolsavak is, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és sejtvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Fontos megjegyezni, hogy a méhkenyér pontos tápanyagtartalma a méhek fajtájától, élőhelyétől és ezáltal azok étrendjétől függően változik, így a méhkenyérben található vitaminok és ásványi anyagok akár kaptáronként eltérőek lehetnek. A méhkenyérben található tápanyagok koncentrációja és minősége a fenti faktorokon kívül a méhkenyér korától, és a tárolás körülményeitől függően is változhat.
A méhkenyér fogyasztásának potenciális egészségügyi előnyei
Számos klinikai tanulmány vizsgálta már a méhkenyér egészségre gyakorolt hatását. Magas tápanyagtartalmának köszönhetően általános egészségvédelemre, immunerősítésre és természetes multivitaminként is alkalmazhatjuk a változatos étrend részeként. Antioxidáns hatású, gyulladáscsökkentő vegyületeinek bevitelével pedig számos betegség megelőzésére és kezelésére is alkalmazható a terápia kiegészítéseként. A méhkenyér fogyasztása ezért az egész család számára előnyös lehet, kifejezetten a hidegebb hónapokban.
Tudományos és felhasználói beszámolók szerint a méhkenyér főbb egészségi előnyei lehetnek a következők:
- Támogatja az immunrendszert
- Kiválóan alkalmazható általános tápanyagpótlásra
- Szénhidráttartalmának köszönhetően fogyasztásával fokozható az energiaszint
- Javíthatja az állóképességet
- Támogatja az idegrendszert, ezáltal segíthet a stressz csökkentésében is
- Segíthet bizonyos méreganyagok elleni küzdelemben
- Védheti a máj egészségét
- Jótékonyan hathat az emésztőrendszer egészségére és működésére
- Segíthet megőrizni a bélflóra egyensúlyát
- Hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez és a koleszterinszint optimalizálásához
- Rendszeres alkalmazásával megelőzhetők és csökkenthetők a szervezetben a gyulladások
- Enyhítheti a menopauza tüneteit
- Csökkentheti a migrénes fejfájás előfordulását
- Segíthet a vérszegénység megelőzésében és kezelésében
- Fokozhatja a libidót és termékenységet
- Óvhatja a prosztata egészségét
Hogyan fogyasszuk a méhkenyeret?
A méhkenyeret általános egészségmegőrzés és tápanyagpótlás céljából a változatos, egészséges étrend kiegészítéseként fogyaszthatjuk minden nap, illetve a méregtelenítő kúrák alatt időszakosan is alkalmazhatjuk. Átlagos ajánlott napi mennyisége felnőttek számára 1-2 csapott evőkanál, melyet étkezések előtt vagy után ajánlott bevinni. Fogyasztása 3 éves kortól jellemzően biztonságos, gyermekek esetében a napi mennyiséget az életkorral arányosan határozzuk meg.
Ajánlott termék: Mannavita 100% Méhkenyér
A fenti információk tájékoztató jellegűek! A méhészeti termékekkel szembeni allergia esetén a méhkenyér fogyasztása természetesen ellenjavallt. Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8868279/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6943659/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33525690/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35203806/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33152939/
Fotó: Yan Krukov