Mik azok a hiánybetegségek?
Hiánybetegségről akkor beszélünk, amikor bizonyos tápanyagokat a szervezet nem kap meg, vagy nem képes felszívni, illetve előállítani azokat a szükséges mennyiségben. A tápanyaghiányok meglehetősen gyakoriak, világszerte milliókat érintenek. A mögöttes okok sokrétűek lehetnek. A genetika, az egyoldalú és egészségtelen étrend, a felszívódási zavarok, bizonyos gyógyszerek, illetve egyes életmódbeli és társadalmi-gazdasági tényezők mind összefüggésben állhatnak a kialakulásukkal.
A hiánybetegségek gyakran alattomos módon jelennek meg, és könnyen összetéveszthetők más állapotokkal. Ez jelentősen késlelteti a diagnózist és a megfelelő kezelést. Létfontosságú, hogy időben felismerjük és kezeljük a hiányállapotokat, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Ezek közé tartozik például a hosszantató D-vitaminhiány okozta csontritkulás, vagy a B12-vitaminhiány következtében kialakult visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodás. A hiánybetegségek gyakran jeleznek mögöttes állapotokat, mint például a cöliákia vagy a Crohn-betegség, amelyek gátolják a tápanyagok megfelelő felszívódását.
A leggyakoribb hiánybetegségek okai, tünetei, és súlyos szövődményei
1. D-vitaminhiány
A D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez is. Normál szintje gyermekeknél és felnőtteknél 20-50 ng/mL (nanogramm per milliliter), hiányállapotról 20 ng/mL alatti érték esetén beszélünk. A D-vitamin rendellenesen alacsony szintje mögött gyakran a napfénynek való kitettség hiánya, az alacsony étrendi bevitel, valamint egyes egészségügyi állapotok állnak. Kockázati csoportjai közé tartoznak az időskorúak, a sötétebb bőrűek, a Föld északi területein élők, illetve a krónikus vese- vagy májbetegségben szenvedők is.
A D-vitaminhiány leggyakoribb tünetei sok esetben hosszú hónapok alatt alakulnak ki. Ezek közé tartozik például a gyengeség, a csontfájdalom, az izomfájdalmak, és a hangulatingadozások is. Kimutatták, hogy a hiányállapot a depresszió előfordulásával is összefüggésbe hozható. Mind megelőzésében, mind pedig kezelésében segíthet a biztonságos napon való tartózkodás, a D-vitaminnal dúsított ételek fogyasztása, valamint igény esetén étrend-kiegészítők alkalmazása. Következetes kezeléssel a D-vitamin értékei néhány hónap alatt normalizálódnak, és így elkerülhetjük az olyan súlyos szövődményeket, mint például az angolkór, az oszteomalácia, a csontritkulás, vagy a fertőzésekre való megnövekedett hajlam.
Ajánlott termék: Mannavita Manna-D
2. B12-vitaminhiány
A B12-vitamin elengedhetetlen többek között a megfelelő idegműködéshez, a vérképzéshez, és a DNS-szintézishez. A legtöbb forrás normál szintjét gyermekek esetében 200-900 pg/mL (pikogramm per milliliter), felnőttek esetében pedig 190-950 pg/mL értékek között határozza meg. Hiánybetegségről jellemzően 190 pg/mL alatti érték esetén beszélhetünk. A B12-vitaminhiány mögött olyan tényezők állhatnak, mint például a nem megfelelő étrendi bevitel, a vegetáriánus vagy vegán étrend, a különböző felszívódási zavarok, a perniciózus anémia, más néven vészes vérszegénység, az atrófiás gasztritisz, illetve akár a gyomor-bypass műtét.
A B12-vitaminhiány gyakori tünetei a fáradtság, a gyengeség, a székrekedés, az étvágytalanság, a súlyvesztés, a kéz- és lábzsibbadás, a depresszió, illetve a memóriazavarok és más kognitív panaszok. Az emberi szervezet a B12-vitamint képes jelentős mennyiségben a májban tárolni. Amikor a szervezet nem kap elegendő B12-vitamint az étrendből, először a tárolt készleteket használja fel, mielőtt a hiány tünetei megjelennek. Egyesek májában évekre elegendő B12-vitamin lehet tárolva, ami késlelteti a hiánytünetek megjelenését. Az állapot megelőzéséhez és kezeléséhez javasolt a jó minőségű állati termékek bevitele, illetve a B12-vitaminnal dúsított élelmiszerek és biológiailag jól hasznosuló étrend-kiegészítők, például a chlorella alkalmazása.
A felépülés hetekig, akár hónapokig is tarthat, az idegrendszeri tünetek pedig akár hosszabb ideig is. A kezelés elmulasztásával nő a visszafordíthatatlan idegkárosodás és a kognitív zavarok kockázata.
Ajánlott termék: Mannavita Chlorella Tabletta
3. Vashiány
A vas alapvető szerepet játszik a hemoglobin termelésében és az oxigén szállításában is. Normál szintje gyermekeknél 11-18 μg/dL (mikrogramm per deciliter), felnőtt férfiaknál 14-18 μg/dL, felnőtt nőknél 12-16 μg/dL. Hiánybetegségről az ezen tartományok alatti értékek esetében beszélünk. A vashiány okai közé tartozik például az alacsony étrendi bevitel, a vérveszteség, a megnövekedett igény terhesség alatt, illetve a rossz felszívódás. Kialakulásának kockázata magasabb terhesség esetén, valamint csecsemőknél, gyermekeknél, illetve gyakori véradóknál. A vashiány jellemző tünetei a sápadt bőr, a fáradtság, a légszomj, a szédülés, illetve a pika, vagyis nem tápláló anyagok, például szappan, vagy kréta iránti sóvárgás.
A tünetek megjelenése változó gyorsaságú lehet, ám a krónikusan alacsony bevitel, vagy az akut vérveszteség jelentősen gyorsíthatja azt. A megelőzésben és a kezelésben fontos tényező a vasban gazdag ételek rendszeres fogyasztása, illetve a jól felszívódó étrend-kiegészítők alkalmazása. A vashiány súlyosságától és az alkalmazott készítményektől függően a kezelés több hónap is lehet. Amennyiben ez elmarad, olyan súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mint például a vérszegénység, különböző szívproblémák, illetve gyermekeknél egyes fejlődési rendellenességek.
Ajánlott termék: VasMenta Liposzómás Vastartalmú Készítmény
4. Kalciumhiány
A kalcium kulcsfontosságú a csontok egészségének fenntartásához, az izomműködéshez, az idegi jelátvitelhez, illetve a véralvadáshoz is. Normál szintjét gyermekeknél és felnőtteknél általában 8,5-10,2 mg/dL (milligramm per deciliter) között határozzák meg, hiányállapotról az ennél alacsonyabb érték esetén beszélünk. A kalciumhiány jellemző okai az alacsony étrendi bevitel, a felszívódásához kulcsfontosságú D-vitamin rendellenesen alacsony szintje, illetve felszívódási zavarokhoz vezető egészségügyi állapotok. Kialakulásának kockázata magasabb a menopauzán átesett nőknél, a laktóz-intoleranciában vagy tejallergiában szenvedőknél, illetve vegánok esetében. Jellemző tünetei az izomgörcsök, a száraz bőr, a törékeny körmök, a fogszuvasodás, valamint a zavartság és a memóriavesztés. A tünetek megjelenésének ideje néhány hónaptól akár több évig tarthat.
A megelőzés és a kezelés elősegítése érdekében fontos a kalciumban gazdag ételek rendszeres fogyasztása, a kalcium étrend-kiegészítők alkalmazása, illetve a megfelelő mennyiségű D-vitamin biztosítása. A gyógyulási idő egyénenként változó, ám a csontok regenerálódása odafigyelés mellett is akár évekbe is telhet. Ha nem ismerjük fel a kalciumhiányt, vagy figyelmen kívül hagyjuk azt, oszteopénia, csontritkulás, görcsrohamok, és szívproblémák is kialakulhatnak.
Ajánlott termék: Mannavita Prémium Nyers Moringa Őrlemény
5. Jódhiány
A jód fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormonjainak termelésében, valamint az anyagcsere szabályozásában is. Szintjét leggyakrabban a vizeletből mérik, az egészséges koncentráció értékét pedig 100 és 199 µg/L (mikrogramm per liter) között határozzák meg. A jódhiány mögött főként az elégtelen étrendi jódbevitel áll. Fokozott kockázatnak vannak kitéve a várandós nők, illetve az azokon a területeken élők, ahol a talaj alacsony jódtartalmú, hiszen így a benne termő étel is szegényebb lesz jódban.
A leggyakoribb hiánytünetei a megnagyobbodott pajzsmirigy okozta nyaki duzzanat, vagyis a golyva, a váratlan súlygyarapodás, a fáradtság, illetve a hajhullás, melyek több hónap, illetve akár több év alatt alakulhatnak ki. A jódhiány megelőzéséhez és kezeléséhez alkalmazzunk jódtartalmú tengeri sót, jódot tartalmazó étrend-kiegészítőket, illetve ne feledkezzünk meg a jódban gazdag ételek rendszeres fogyasztásáról sem.
A gyógyulási idő az állapot súlyosságától függően hetekig, vagy akár hónapokig tarthat. Amennyiben nem kezeljük a jódhiányt, nem csak golyva alakulhat ki, hanem gyermekeknél például fejlődési zavarok, felnőtteknél pedig termékenységi rendellenességek léphetnek fel.
Ajánlott termék: Mannavita Imunex Alga Komplex
Következtetés
A fenti hiánybetegségek ugyan gyakoriak, van mód megelőzésükre. A már fennálló tápanyaghiányok gyakran természetesen és könnyen kezelhetők bizonyos étrendi és életmódbeli változtatásokkal, valamint a megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztásával szakember útmutatása alapján. A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a hosszú távú szövődmények megelőzése érdekében, így gondoskodjunk a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételről, illetve hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC9710417/
https://www.who.int/health/micronutrients
https://gwrymca.org/nutrient-deficiencies
https://examine.com/supplements/vitamin-d/
https://examine.com/vitamin-d-deficiency/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK532266/
https://examine.com/supplements/vitamin-b12/
https://examine.com/vitamin-b12-deficiency/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK441923/
https://examine.com/supplements/chlorella/
https://examine.com/supplements/iron/
https://examine.com/iron-deficiency-anemia/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK560876/
https://examine.com/supplements/calcium/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK430912/
https://examine.com/supplements/iodine/