Mi az a száraz szem szindróma?
A keratoconjunctivitis sicca, vagyis a száraz szem szindróma világszerte milliókat érint. Előfordulása mögött jellemzően a könnyfolyadék elégtelen termelődése, vagy annak nem megfelelő minősége áll, amelynek következtében a szem nem kap megfelelő “kenést”, és rendellenesen szárazzá válik. Beszámolók szerint az öregedés, bizonyos környezeti tényezők, egyes gyógyszerek kiváltotta mellékhatások, illetve a legkülönbözőbb szisztémás betegségek mind összefüggésbe hozhatók lehetnek előfordulásával.
A száraz szem szindróma irritációhoz, gyulladásokhoz, és akár sérülésekhez is vezethet a szem felszínén, így megfelelő kezelése, illetve a kockázati tényezők csökkentése rendkívül fontos. Az állapot felismerése és kezelése a lehetséges látáskárosodás megelőzése miatt is elengedhetetlen. Kezeletlenül súlyosabb szemproblémák is kialakulhatnak, mint például különböző szemfertőzések, vagy szaruhártyafekélyek.
Sajnos a száraz szem szindrómát esetenként összetévesztik egyes allergiákkal, ezért a pontos és szakszerű diagnózis kiemelten fontos. A betegség továbbá jelezhet olyan szisztémás rendellenességeket is, mint például a Sjögren-szindróma, a cukorbetegség, vagy a reumás ízületi gyulladás is. Gyakori társbetegségei közé tartozik a blepharitis, vagyis a szemhéjszéli gyulladás, valamint a Meibom-mirigy-diszfunkció. Ez tovább hangsúlyozza a teljes körű orvosi kivizsgálás, valamint a személyre szabott kezelés fontosságát.
A száraz szem szindróma főbb kockázati tényezői
Megfigyelhető, hogy a száraz szem szindróma kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával növekszik. Különösen gyakran fordul elő a változókor utáni nők körében, hiszen a menopauzára jellemző hormonális változások befolyásolhatják a könnytermelést és a könny minőségét is. Bizonyos környezeti faktorok, mint például a száraz, vagy szeles éghajlat, valamint a hosszantartó képernyőhasználat és a kontaktlencsék mindennapi viselése szintén növelik a kockázatot. Az évszakok változása, különösen a téli időszak beköszönte, amikor a fűtés szárazabb levegőt eredményez, ugyancsak kiválthatja vagy súlyosbíthatja a száraz szem szindróma, illetve más szemet érintő panaszok a tüneteit.
Bár a száraz szem szindróma megelőzésre jelenleg nincs garantált, mindenki számára hatékony módszer, a kockázati tényezők felismerése és kezelése, illetve a tünetek korai megjelenése esetén a terápia azonnali megkezdése jelentősen enyhítheti a panaszokat. A rendszeres szemvizsgálatok, a párásítók használata, a szünetek beiktatása hosszantartó képernyőhasználat során, a kontaktlencsék túl hosszú ideig tartó alkalmazásának kerülése, illetve a szem általános egészségét védő hatóanyagok fogyasztása mindenki számára előnyös lehet.
A száraz szem szindróma legjellemzőbb tünetei
A száraz szem szindróma főbb tünetei közé tartozik az állandó szemszárazság, a szemirritáció, az idegentest érzés a szemben, a vörösség, a homályos látás, valamint a fényérzékenység. Ezek mellett sokan számolnak be túlzott könnyezésről is, ami ugyan ellentmondásosnak tűnhet száraz szem szindróma esetén, nem szabad figyelmen kívül hagyni.
A száraz szem szindróma hagyományos kezelési módszerei
A száraz szem szindróma enyhébb eseteiben jellemzően vény nélkül kapható szemcseppeket, vagy mesterséges könnyet javasolnak a szakemberek. Súlyosabb, nehezen szűnő esetekben azonban receptre kapható gyógyszerekre is szükség lehet, amelyek fő célja a gyulladások és az irritáció csökkentése, valamint a megfelelő könnytermelés serkentése. Egyes esetekben műtéti beavatkozás is szükséges lehet.
Milyen életmódbeli változások segíthetnek a száraz szem szindróma kezelésében?
Az életmódbeli változtatások kulcsfontosságú szerepet játszanak a száraz szem szindróma kezelésében. Ezek közé tartozik például a megfelelő folyadékfogyasztás és a szervezet általános hidratáltságának fenntartása, valamint az omega-3 zsírsavakban és más hidratáló hatóanyagokban gazdag étrend követése a könny minőségének javítása, és a szem egészségének megőrzése érdekében. Továbbá, kulcsfontosságú a kontaktlencsék rendszeres eltávolítása, tisztítása és cseréje, illetve a napszemüveg viselése a szabadban a szél és az UV-sugárzás elleni védelem részeként. A füstös, vagy légkondicionált terek elkerülése, illetve a párásítók használata otthonunkban vagy munkahelyünkön a levegő nedvességtartalmának növelése érdekében szintén előnyös lehet. Ezek mellett a szünetek beiktatása képernyőhasználat közben, illetve a smink megfelelő, ám gyengéd eltávolítása ugyancsak fontos.
Tápanyagok és étrend-kiegészítők, melyek hatékonyan alkalmazhatók a száraz szem szindróma kockázatának csökkentésére és kezelésére
Kimutatták, hogy bizonyos tápanyagok nemcsak a szem általános egészségének megőrzésében segíthetnek, hanem az olyan szembetegségek megelőzésében és kezelésében is, mint például a száraz szem szindróma. Lássuk, hogy tudományos beszámolók és felhasználói visszajelzések szerint mit érdemes rendszeresen fogyasztanunk!
Kolin
A nyálkahártyák egészségének támogatásával a kolin pótlása közvetett módon lehet előnyös azok számára, akik száraz szem szindrómában szenvednek. A tojásban, a marhamájban, és a szójababban is gazdagon megtalálható kolin létfontosságú a nyálkahártyák integritásának fenntartásához, és szerepet játszik az acetilkolin termelésében, mely alapvető a könnyfilm, a szemgolyók felszívét védő réteg egészségének megőrzéséhez.
A-vitamin
Az A-vitamin alapvető a mucin megfelelő termeléséhez, amely a könny egy fontos összetevője, és segít a könny egyenletes eloszlatásában a szemfelszínen. Az A-vitamin hiánya összefüggésben állhat a szemszárazsággal, mivel akadályozza a kötőszövetek és a szaruhártya sejtjeinek normál működését. Az A-vitaminban gazdag ételek, mint például az édesburgonya, a répa, és a spenót fogyasztása segíthet megelőzni és enyhíteni a száraz szem szindrómát.
Lutein és zeaxantin
A lutein és a zeaxantin a szem jól ismert védelmezői. Ezek az erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező karotinoidok többek között szűrik a szemre káros nagy energiájú kék fényt, és védelmet nyújtanak az oxidatív károsodással szemben. Javítják továbbá a könnyfilm minőségét, így a száraz szem szindróma esetén javasolt forrásaikat, mint például a kelkáposzta, a tojás, és a zöldborsó, a goji bogyó és a fekete áfonya, rendszeresen fogyasztani.
Ajánlott termék: Mannavita Fekete Áfonya Gyümölcslé
Gamma-linolénsav (GLA)
Az omega-6 zsírsavak közé tartozó, a ligetszépeolajban és a borágóolajban is fellelhető gamma-linolénsav (GLA), rendkívül hatékony a szemszárazság enyhítésében, így száraz szem szindróma esetén érdemes lehet fogyasztani. Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, támogatja a könnymirigyek működését, és javítja a könny minőségét is.
E-vitamin
Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságai kulcsfontosságúak a szem sejtjeinek oxidatív stressztől és gyulladástól való védelmében, amelyek a száraz szem szindróma gyakori okozói és velejárói. Az E-vitaminban gazdag ételek, mint például az avokádó, a napraforgómag, a dió vagy a mandula fogyasztása segíthet megvédeni a szem szöveteit a károsodástól, valamint támogatni a könnyfilm integritását, ezáltal nemcsak javítva az általános szemegészséget, hanem mérsékelve a száraz szem szindróma tüneteit.
Ajánlott termék: Mannavita Dióolaj
D-vitamin
Egyes kutatások összefüggést találtak a D-vitaminhiány és a száraz szem szindróma előfordulása között. A D-vitamin segíthet csökkenteni a szemfelszíni gyulladást és javítani a könny minőségét, így a D-vitamin étrend-kiegészítők alkalmazása hasznos lehet száraz szem szindróma esetén.
Omega-3 zsírsavak
Természetesen az omega-3 zsírsavak sem maradhatnak le a listáról, ugyanis rendkívül fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében és visszanyerésében. Különösen igaz ez az omega-3 zsírsavak aktív formáira, az eikozapentaénsavra (EPA) és a dokozahexaénsavra (DHA), amelyek leggazdagabb és legnépszerűbb forrásai a halolaj és a krill olaj. A főként növényi forrásból, mint például a lenmagból származó alfa-linolénsav (ALA) szintén alapvető szerepet játszik a szem egészségének fenntartásában, ugyanis támogatja a Meibom-mirigyek működését és javítja a könnyfilm minőségét.
Az omega-3 zsírsavak megakadályozzák a könny gyors elpárolgását, mely a száraz szem szindróma mögött meghúzódó egyik kritikus mechanizmus. Továbbá, ezek a zsírsavak erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, így képesek csillapítani a száraz szem szindrómát gyakran kísérő szemfelszíni gyulladást is.
Ajánlott termék: Mannavita MegaKrill
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/categories/eyes-vision/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK470411/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC9809411/
https://link.springer.com/10.1007/978-1-461
https://link.springer.com/10.1007/s40123-02
https://examine.com/omega-3-fatty-acids/
https://examine.com/supplements/vitamin-a/
https://examine.com/supplements/lutein/
https://examine.com/supplements/zeaxanthin/
Fotók a megjelenés sorrendjében: