Mi az a glaukóma?
A glaukóma, más néven zöldhályog egy, a látóidegek károsodásával járó szembetegség. A glaukóma kialakulásának hátterében az esetek többségében a szemen belüli abnormálisan magas nyomás áll. Ez a megnövekedett nyomás roncsolhatja a látóideg szöveteit, ami idővel látásvesztéshez, vagy súlyosabb esetekben akár vaksághoz is vezethet.
Mik a glaukóma leggyakoribb tünetei?
A glaukóma a kezdeti időszakban gyakran tünetmentes, és amikor észleljük, hogy valami nincs rendben, gyakran már más súlyosabb problémák is fennállhatnak. A rendszeres szemészeti vizsgálat éppen ezért kulcsfontosságú, kifejezetten idős korban, hiszen ennek köszönhetően orvosunk még a tünetek megjelenése előtt észlelheti az esetleges elváltozásokat, és még időben megkezdhetjük a megfelelő kezelést, ezzel is csökkentve a súlyos panaszok kockázatát. Ha az alábbiakat tapasztaljuk, mielőbb forduljunk orvoshoz a megfelelő diagnózis és ellátás érdekében:
- vörös szemek
- erős szemfájdalom
- hirtelen bekövetkező látászavarok
- homályos látás
- színes foltokat vagy gyűrűket látunk a fények körül
- hányinger és hányás
A zöldhályog főbb kockázati tényezői
Vizsgálatok szerint a glaukóma előfordulásának kockázata magasabb az alábbi esetekben:
- a zöldhályog korábbi előfordulása a családban, genetikai hajlam
- 60 év feletti életkor
- afrikai és ázsiai etnikum
- fennálló szembetegségek
- nem megfelelő folyadékelvezetés a szemben
- nem megfelelő véráramlás a látóidegben
- cukorbetegség
- magas vérnyomás
- egyes szívbetegségek
- gyógyszermellékhatások
- bizonyos szemcseppek nem megfelelő alkalmazása
Van-e garantált módja a glaukóma megelőzésének?
A glaukóma elkerülésének sajnos nincs garantált módja, ám a kockázat bizonyos mértékben csökkenthető. A rendszeres szemészeti rutinvizsgálatokkal, a tünetek korai észlelésével és a kezelés mihamarabbi megkezdésével elkerülhetjük a súlyos panaszok, és az azok okozta szövődmények kialakulását.
Van-e mód a vakság elkerülésére zöldhályog esetén?
Megfelelő kezeléssel a rendellenesen megnövekedett szemnyomás korrigálható, és amint a nyomás normalizálódik, a látásvesztés mértéke általában lassul, vagy akár meg is áll, így a vakság kialakulása elkerülhető lehet. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a glaukóma nem gyógyítható, és a rendszeres vizsgálatok és a kezelés akár életre szólóan szükséges lehet.
Hogyan kezelhető a glaukóma?
A kezelés típusa olyan egyéni faktoroktól függ, mint például a betegség típusa és súlyossága, más fennálló betegségek, illetve a már alkalmazott gyógyszerek. Orvosunk javasolhat szemcseppeket, vényköteles gyógyszereket, illetve akár műtéti beavatkozás is indokolt lehet a szemben lévő rendellenes nyomás csökkentésére. Az orvos által felírt készítmények kiegészítésére javasolt a szemvédő tápanyagokban gazdag ételek mindennapos fogyasztása, illetve a természetes, a szem egészségét óvó étrend-kiegészítők alkalmazása. Utóbbiak közül a következőkből érdemes válogatni:
Mannavita Prémium Méhpempő - Klinikai vizsgálatok szerint a benne lévő acetilkolinnak köszönhetően a méhpempő eredményesen alkalmazható a glaukóma okozta látászavarok enyhítésére és a szem általános védelmére.
Mannavita Ferro Flavonoid Lekvár - A benne található bogyós gyümölcsök, mint például a fekete bodza, a fekete szeder, a fekete ribizli és a homoktövis rendkívül gazdagok antioxidánsokban és a szemek egészségének megőrzéséhez alapvető fontosságú vegyületekben, mint például a C-vitamin, a lutein, a zeaxantin és az omega-6 zsírsavak.
Mannavita Goji Gyümölcslé - A goji bogyó bővelkedik olyan szemvédő vegyületekben, mint például a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin, melyeknek köszönhetően védi a szem egészségét, és beszámolók szerint jelentősen csökkentheti a sárgafoltsorvadás és a zöldhályog okozta látásvesztés kockázatát is.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/conditions/glaucoma/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK538217/
https://examine.com/supplements/lutein/
https://examine.com/supplements/zeaxanthin/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24825645/
Fotó: Marcus Aurelius