TÉMÁK, Kategóriák

Ezeket érdemes tudnia a magas vérnyomás betegségről

598
HOZZÁSZÓLÁS:

Magas vérnyomás betegség (hypertonia) esetén a vérnyomás tartósan magasabb a normálisnál. Akkor beszélünk magas vérnyomás betegségről, ha egy egészséges felnőtt vérnyomásának értéke tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm értéket.vernyomas1

Mi váltja ki?

A betegség általában 25 és 55 év között kezdődik, de a 60 éves korosztálynál már mintegy 60 százalékban előfordul. A magas vérnyomás betegség 95 százalékában nem ismert a kialakulási ok, ezt a csoportot esszenciális vagy primer hipertóniának nevezzük.

Feltételezett, hogy nagyrészt örökletes tényezők játszanak szerepet a betegség kifejlődésében. Lényeges még a fokozott sóbevitel is, vagyis az erősen sózott ételek fogyasztása. Ez azonban csak az örökletes tényezőkkel együtt okoz betegséget.

A másodlagos hipertóniák kialakulhatnak fogamzásgátló tabletták szedése, vesebetegségek, aortaív szűkület, a belső elválasztásé mirigyek különböző betegségei (pheochromocytoma, Cushing-kór) következtében.

Ezeknek a gyógyítása, ha időben történik, a kiváltó ok megszüntetésével lehetséges. A beteg vese vagy a hormon termelő daganat eltávolítására, az aortaszűkület műtéti megoldására kerülhet sor ezekben az esetekben.

Milyen tüneteket okoz?

A magas vérnyomás betegségben panaszok ritkán jelentkeznek. A magasabb vérnyomás többnyire a rutinvizsgálatok során derül ki.

A nagyon magas vérnyomásértékek azonban fejfájást, látásromlást és szívelégtelenséget is okozhatnak. A hipertóniának ezt a súlyos formáját rosszindulatú (malignus) hipertóniának nevezzük. Ebben a kórképben az agy és a vese keringésének súlyos érintettsége miatt halálos szövődmény is előfordul (hypertoniás crisis).

Mik a veszélyei?

A kezeletlen hipertónia elősegíti az érelmeszesedést és így a szívinfarktus kialakulását is, az állandó megterhelés szívelégtelenséghez vezethet, az agyban vérzések és lágyulások alakulhatnak ki, valamint veseelégtelenség fejlődhet ki.

A súlyos szövődmények miatt fontos a magas vérnyomás betegség állandó, élethossziglan tartó kezelése. A gyógyszeres kezelés többnyire vízhajtókból (diureticum) és vérnyomáscsökkentő gyógyszerekből áll (B-ad-renerg blokkolók, ACE gátlók, kalcium antagonisták).

A terhességben előforduló hipertónia a terhességi toxémia része lehet, ennek kezelése átmeneti, mert a magas vérnyomás a szülés után általában megszűnik.

598
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]